Τα Γρεβενά διαθέτουν ένα εξαιρετικό χιονοδρομικό κέντρο (Βασιλίτσα), το μοναδικό με πίστες που διασχίζουν δάση από μαυρόπευκα. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα που κρατά χιόνι ως την άνοιξη. Διαθέτει δυο εναέριους αναβατήρες συνολικού μήκους 1.800μ. 3 κυλιόμενους αναβατήρες , baby-lift 350μ, 12 χιονοδρομικές πίστες συνολικού μήκους 7.500μ, τη μεγαλύτερη πίστα αρχαρίων στην Ελλάδα (3.860μ), πιστά χιονοσανίδας, σχολές σκι, καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού, 2 σαλέ ημέρας και ξενώνα.
Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου είναι ένας από τους σπουδαιότερους Εθνικούς της Ελλάδος. Αποτελεί μια απομονωμένη περιοχή στο Βόρειο τμήμα της Πίνδου. Περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια - Κάλντα η οποία είναι βλάχικη λέξη και σημαίνει Ζεστή κοιλάδα. Ονομάζεται έτσι γιατί εμφανίζει σημαντικές θερμοκρασιακές διακυμάνσεις στη διάρκεια του 24ώρου, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της ημέρας χωρίς νέφωση και πολύ χαμηλές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης περιλαμβάνει το εντυπωσιακό ρέμα και παραπόταμο του Αώου Αρκουδόρεμα, τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι.
Η παγωμένη «Ζεστή κοιλάδα» πήρε τ’όνομά της κατ’ευφημισμό , καθώς απότελεί μία από τις πιο κρύες και υγρές περιοχές της Ελλάδας. Το τοπίο είναι εντυπωσιακό και εκτός από την ποικιλία μορφολογικών και βλαστητικών χαρακτηριστικών, τονίζεται ακόμη από τεράστιους γκρεμούς και ορμητικά ρέματα. Το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την διαβίωση μιας τεράστιας ποικιλίας ειδών απ’ το ζωικό και το φυτικό βασίλειο. Καλύπτεται από πυκνά δάση Μαύρης - Λευκόδερμης Πεύκης και Οξυάς, αποτελεί δε καταφύγιο για πολλά είδη πουλιών, ανάμεσα στα οποία είναι και ορισμένα σπάνια αρπακτικά (γύπας- βασιλαετός) και μεγάλα θηλαστικά (αρκούδα – αγριόγιδο- ζαρκάδι) που έχουν εξαφανισθεί απ’ τις περισσότερες περιοχές της Χώρας. Ολόκληρη η περιοχή αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό βιότοπο της Χώρας μας για την καφετιά αρκούδα.
Ο Δρυμός της Πίνδου σαν γενική διαπίστωση Ελλήνων και ξένων ειδικών, χαρακτηρίζεται μοναδικός από βιολογικό, οικολογικό και ερευνητικό ενδιαφέρον. Συνδυάζει το αισθητικό τοπίο μεγάλης αξίας, τον βιότοπο με μεγάλη ποικιλότητα χλωρίδας και πανίδας, πολυποίκιλη γεωμορφολογική σύνθεση, αισθητικότητα και μοναδικότητα σε Εθνική και Ευρωπαϊκή κλίμακα.
Η αξία της περιοχής της Βάλια – Κάλντας και η ανάγκη για την προστασία της έχει αναγνωρισθεί όχι μόνο με την κήρυξη της σας Εθνικό Δρυμό απ’ το 1966, αλλά και σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με την ένταξη της στο δίκτυο των ιδιαίτερα προστατευόμενων περιοχών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας
Τα Γρεβενά έχουν πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά και διαθέτουν μουσεία (ένα μουσείο παλαιοντολογίας και αρχαιολογικούς χώρους), σπουδαία θρησκευτικά μνημεία (εκκλησίες, μοναστήρια) και τα πιο εντυπωσιακά πέτρινα γεφύρια σε ολόκληρη τη Μακεδονία. Τα πιο σημαντικά έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία από την 11η Εφορία Βυζαντινών Μνημείων. Η περιοχή προωθεί το γεωτουρισμό και διαθέτει αλπικά και τουριστικά μονοπάτια. Υπάρχουν 13 πέτρινα γεφύρια στον ποταμό Βενέτικο, μερικά απ’ τα οποία θεωρούνται τα πλέον σημαντικά σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Από την Σαμαρίνα στο Σμόλικα, από το Περιβόλι στην Βάλια Κάλντα, από το Περιβόλι στις δρακόλιμνες της Φλέγγας και προς την κορυφή Αυγό με αναρρίχηση στα βράχια του σπηλαίου. Ο Αλιάκμονας και Βενέτικος ποταμός προσφέρονται για Rafting & kayak στον Αλιάκμονα ενώ οι δασικοί δρόμοι και τα μονοπάτια της περιοχής για ιππασία.
Η τοπική κουζίνα περιλαμβάνει εξαίσια πιάτα φτιαγμένα με μανιτάρια, κρεατικά, τυριά και οργανικά προϊόντα. Τα σπιτικά προϊόντα, όπως οι μαρμελάδες και τα γλυκά, καθώς και τα τοπικά ποτά, όπως το τσίπουρο, είναι διάσημα σε ολόκληρη την περιοχή. Ένας τρόπος να παρουσιαστούν και να προωθηθούν τα ιδιαίτερα προϊόντα των Γρεβενών, ειδικά τα τοπικά και οργανικά προϊόντα, είναι η γιορτή μανιταριού που οργανώνεται το καλοκαίρι.